fbpx
  1. Domov
  2. Ako na to
  3. Nakŕmte svoju záhradu

Nakŕmte svoju záhradu

Ako na to

ibv - na kompost 768x511 - Nakŕmte svoju záhradu

 

Aj vy o ňom počúvate z každej strany čoraz viac? Kompostovanie nie je len novodobý trendy výmysel. Kompost a jeho výhody poznali už babičky našich dedkov.

Ako výživa pre záhradu podporuje kompost rast kvetín, stromov, kríkov a všetkého, čo s láskou pestujete. Kompost vracia pôde živiny a pomáha jej udržiavať si vlahu. Čo ešte? Ešte je úplne zadarmo a je jednoduché ho vytvoriť.

Kompostovanie má svoj prínos pre životné prostredie, ktorý určite nie je zanedbateľný – až 30% odpadu z domácnosti môže skončiť práve v komposte. Ak namiesto na skládku tento organický odpad poputuje do kompostéra okrem výhod kompostu ako takého je tu ešte ďalší bonus: organický odpad na skládke bez prístupu vzduchu v procese rozkladu ako vedľajší produkt produkuje metán, ktorý je jednou z príčin klimatických zmien a jeho výskyt v atmosfére prispieva k globálnemu otepľovaniu, takže kompostovaním sa tento negatívny efekt eliminuje. Ha! Kompostom do boja za ľadovce…

Čo kompostovať?

To, čo môžete do kompostu pridávať určuje hlavne typ kompostéra, pre ktorý sa rozhodnete. Dodržiavaním správnych pomerov v zložení bude práve váš kompost naozaj fajnový. Ak hovoríme o pomeroch, ide o dve skupiny zložiek. Prvé sú tie, ktoré obsahujú prevažne uhlík, druhá skupina je zas tvorená najviac dusíkom:

Uhlík – vetvičky, suché listy, šupky, drevo, kôra, hnedý papier, kávové filtre, ihličie, vaječné škrupiny, slama, popol, noviny

Dusík – proteíny – hnoj, zvyšky jedla, pokosená tráva, zelené listy, čaj, káva

Uhlíkové zložky dodávajú kompostu ľahkosť, dusíkové (najviac surové materiály) zas podmieňujú tvorbu enzýmov. Vo všeobecnosti bude vaším cieľom pridávať viac uhlíkových než dusíkových zložiek. Zjednodušene môžete tvoriť kompost 1/3 zelenými a 2/3 hnedými materiálmi. Máte pochybnosti? Pridajte uhlík!

Hnedé (uhlíkové) zložky umožňujú prienik kyslíka, ak má kompost naopak priveľa dusíkových zložiek bude príliš hutný, môže zapáchať a bude sa rozkladať len pomaly. Pri vrstvení čerstvé dusíkové zložky vždy zakrývajte uhlíkovými.

Určite sa vyvarujte pridávaniu mäsa, kostí, zvyškov rýb, trvalých burín, alebo rastlín napadnutých akoukoľvek chorobou (nechcete predsa, aby sa buriny alebo choroby mohli ďalej šíriť), banánových, broskyňových a citrusových šupiek kvôli obsahu pesticídov. Rovnako nepridávajte hnoj ak chcete kompost použiť na rastliny, ktoré budete jesť. Piliny použiť môžete, no ubezpečte sa, že sú čisté, suché a pridávajte ich len v tenkých vrstvách.

Ako na to?

Na urýchlenie procesu kompostovania je dobré všetko čo pridávate nakrájať na menšie kusy. Vrstvite. Vrstvite. Vrstvite. Na začiatok vetvičky alebo slama, potom nasledujú navrstvené striedajúce sa vlhké a suché zložky. Do kompostu môžete pridať hnoj, alebo zelený odpad – pomáhajú kompost „aktivovať“ (kostihojové listy, pokosená tráva, mladá burina, preschnuté kuracince). Je nevyhnutné nenechať kompost vyschnúť, prikryť ho (takto udržaná vlhkosť a teplo prospievajú celému procesu rozkladu) a nezabudnúť ho otáčať.

Pri výbere kompostéra si musíte zodpovedať tri hlavné otázky: Kde žijete?, Čo chcete kompostovať?, Budete kompost otáčať manuálne? a na základe svojich odpovedí si budete môcť vyberať zo širokej ponuky toho, čo je na trhu.

Je možné, že k vášmu kompostu si časom nájde cestu hmyz, najpravdepodobnejšie to budú mlsné ovocné mušky. Zbavíte sa ich tak, že im nedovolíte „vyňuchať“ ich obľúbené dobroty – vrstvu ovocia, či zeleniny vždy treba riadne zakryť vrstvou uhlíkových zložiek. Ak budete dodržiavať všetky hore napísané rady, nemusíte mať žiadne obavy ani z nepríjemného pachu šíriaceho sa od nového kompostéra do celého okolia. Pamätajte, do kompostu nepatrí mäso ani kosti a každú vlhkú vrstvu je vždy treba zakryť suchou. Ak zbadáte ako sa z vášho kompostéra parí, neľakajte sa. Je to výborné! Znamená to, že sa vám podarilo vytvoriť ideálne podmienky pre milióny tvrdo pracujúcich mikroorganizmov.

Predchádzajúci článok
Máte VIP poukážky? Využite ich v našom kúpeľňovom štúdiu.
Nasledujúci článok
Kompostér pre vašu záhradu aj dvor

Novinky, tipy a triky

Menu